Bitcoin je energetická pohroma.

Investícia do digitálnej meny Bitcoin je v tomto roku najvýhodnejším obchodom. Ibaže jeho popularita prináša veľa problémov, ktoré ľudstvo nemôže vyriešiť.

V súčasnosti je do ťažby digitálnej meny zapojená nesmierna počítačová kapacita, ktorá slúži iba k tomuto účelu. Odhady tvrdia, že počítače, ktoré sa venujú ťažbe bitcoinov, majú 100 000 krát väčšiu výpočtovú silu ako 500 najsilnejších superpočítačov sveta.
Počítače k tomu samozrejme potrebujú energiu – a je jej omnoho viac, než si väčšina ľudí, ktorí sa o o bitcoin nezaujímajú, dokáže predstaviť. Web Digitaleconomist uvádza, že ročná spotreba počítačov zapojených do tejto „ťažby“ je v tomto roku už takmer 32 TWh .

Toto číslo je tak veľké, že asi len málokomu niečo povie. Najlepšie to ukáže mapa z webu Powercompare, ktorá ukazuje, ktoré krajiny sveta spotrebúvajú menej energie než je energia potrebná na ťažbu digitálnej meny.

V súčasnosti je to 159 štátov – menej energie spotrebuje napríklad Nigéria, kde žije 186 miliónov ľudí alebo tak vyspelá ekonomika, akou je Írsko. A ešte jedno porovnanie: každý deň spotrebuje bitcoin rovnako elektriny ako celé Haiti za rok.

Viac si prečítajte v článku na webe Českej televízie.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *