Európski ministri zachránili regulované ceny energií.

Po 15-hodinovom maratóne rokovaní si môže estónske predsedníctvo v Rade EÚ pripísať ďalší splnený cieľ. Podarilo sa mu priviesť členské štáty k dohode na štyroch kľúčových legislatívnych návrhoch z balíčka „Čistá energia pre všetkých Európanov“ tak, ako si to predsavzalo.

Balíček predložil pred rokom podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. V pondelok 18. decembra sa ministri energetiky dohodli na spoločnej pozícii (všeobecnom prístupe) na smernici o obnoviteľných zdrojoch energie, nariadení o riadení energetickej únie a na smernici a nariadení o trhu s elektrinou.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) pre TASR pripomenul, že rokovania o legislatívnom balíčku sa začali ešte počas slovenského predsedníctva. Dohoda je pre Slovensko dobrou správou, povedal Žiga. Minister ocenil najmä zachovanie možnosti regulovať ceny pre končených spotrebiteľov v smernici o trhu s elektrinou.

O regulovaných cenách rozhodne trialóg

Ministri zodpovední za energetiku ponechali v legislatíve obmedzenú možnosť regulovať ceny. „My sme sa zasadili s ostatnými krajinami za to, aby naďalej dochádzalo k regulácii, hlavne pre tie najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov,“ informoval Žiga.

Legislatívny proces sa však ešte neskončil. Komisár pre klímu a energetiku Miguel Arias Cañete na tlačovke povedal, že trialóg umožní „úplne odstrániť regulované ceny“.

Celý článok si môžete prečítať na euroactiv.sk

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *