Potenciál Slovenska pre OZE je vyše 20 percent

21.2.2018 – Európska únia môže spotrebu obnoviteľných zdrojov do roku 2030 zdvojnásobiť, a to s pozitívnou ekonomickou bilanciou, tvrdí Medzinárodná agentúra pre obnoviteľnú energiu.

Ak chce Európska únia dodržať svoje klimatické záväzky nákladovo efektívnymi opatreniami, mala by do roku 2030 zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov na konečnej spotrebe energie na 34 percent. To je hlavné odporúčanie štúdie, ktorú v utorok 20. februára zverejnila Medzinárodná agentúra pre obnoviteľnú energiu (IRENA).

Potenciál Únie pre rok 2030 je dvojnásobný oproti spotrebe v roku 2016. Vtedy dosiahol podiel obnoviteľných zdrojov 17 percent.

Slovensko je na tom podobne. V roku 2016 pokrývali obnoviteľné zdroje 12 percent jeho spotreby, podľa IRENA má potenciál vyše 20 percent.

V elektroenergetike však už krajina svoje možnosti dosiahla. Slovensko je navyše v scenári agentúry jediným štátom Únie, v ktorom je nákladovo efektívny potenciál obnoviteľných zdrojov nižší ako dnešný podiel na spotrebe elektriny. Budúcnosť obnoviteľných zdrojov na Slovensku vidí IRENA v doprave, priemysle a budovách.

Štúdia dáva za pravdu Parlamentu

„Európska únia môže zvýšiť podiel obnoviteľnej energie vo svojom energetickom mixe na 34 percent do roku 2030 … s pozitívnou ekonomickou bilanciou,“ píše sa v tlačovej správe agentúry.

Šéf IRENA Adnan Z. Amin predstavil štúdiu v Bruseli spolu s komisárom pre klímu a energetiku Miguelom Ariasom Cañetem. Európska komisia si analýzu u IRENA objednala.

Fakt, že štúdia bola zverejnená v čase vyjednávaní európskych inštitúcií o legislatívnom balíku Čistá energia, nie je náhoda. Píše sa v nej, že má „podporiť diskusiu o tomto návrhu“.  Celý článok si prečítajte na webe EURACTIV.SK

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *