Sú e-autá skutočne čisté? Bloomberg pripomína, že nie všade majú nulové emisie

2.3.2018 – Aj keď značná časť e-áut produkuje emisie, vlastniť elektromobil je stále lepšia alternatíva. Najčastejším argumentom, ktorý obhajuje kúpu auta na elektrický pohon je tradične ten, že takýto automobil neprodukuje emisie. Ukazuje sa však, že to úplne neplatí, píše agentúra Bloomberg. Porovnávať “benziňák ” s elektromobilom je do značnej miery ako presunúť výfukové emisie na elektráreň. Elektromobily jazdia na elektrinu a táto elektrina pochádza z mixu fosílnych palív, jadrovej energie a v menšej miere z obnoviteľnej energie. Ak teda nejde o krajinu, ako je Nórsko.

Rôzne množstvo emisií

Väčšina najväčších trhov elektromobilov na svete je ale z veľkej časti závislá na fosílnych palivách.Miera ekologickosti elektrovozidiel závisí od toho, kde sa nabíja. Najbližšie pojmu zelená energia je zrejme Nórsko, kde prakticky celú spotrebu elektriny pokrývajú vodné elektrárne.

U Číny, ktorá je zďaleka najväčším trhom áut na elektrický pohon, je to uhlie, u Ameriky zase zemný plyn. Z bezemisných jadrových elektrární potom profitujú Británia a Francúzsko.

A to je len začiatok. Dokonca aj regióny v tej ktorej krajine sú závislé na značne rozdielnych zdrojoch energie. Celý článok si prečítajte na SME.sk

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *