V Košiciach sa rodí Aktívne partnerstvo pre vodu a klímu v Európe

2.5.2018 – Mimovládna organizácia (MVO) Ľudia a voda v spolupráci s Francúzmi (Coordination Eau île-de-France) a Angličanmi (The Flow Partnership) organizuje v Košiciach trojdňový medzinárodný seminár pod názvom Aktívne partnerstvo pre vodu a klímu v Európe. Informoval o tom líder MVO Ľudia a voda Michal Kravčík, ktorý uviedol, že seminár sa koná na Slovensku preto, lebo tu sa zrodila v roku 2007 Nová vodná paradigma (www.vodnaparadigma.sk). Definuje súvislosti vzťahu vody a klímy i vplyv poškodzovania krajiny na rozpad malých vodných cyklov a extrémnych výkyvov počasia.

Seminár je súčasťou aktivít štvorročného projektu Voda a klíma, ktorý podporila Európska komisia z programu Erasmus + sumou vyše 400-tisíc eur. Program potrvá štyri roky a mal by vyústiť do mobilizácie ľudí vo všetkých štátoch Európy. Projekt odštartoval pred štyrmi mesiacmi v Paríži.

Prečo v Košiciach?

Kravčík uviedol, že seminár sa organizuje v Košiciach preto, lebo v Košiciach bol zverejnený Košický protokol pre vodu, vegetáciu a klímu (2009). Protokol ponúka riešenie, ako zastaviť zmenu klímy na lokálnej, regionálnej, kontinentálnej i globálnej úrovni. Celý článok si prečítajte v SME.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *