Vláda zastaví výstavbu nového atómového reaktoru

18.6.2018 – Projekt nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach zrejme po zhruba deviatich rokoch zmrazia. “Ja si myslím, že otázka nového jadrového zdroja v tejto chvíli nie je aktuálna,“ povedal na medzinárodnom Európskom jadrovom fóre minister hospodárstva Peter Žiga.

Nezáujem vlády o garanciu ceny jadrovej elektriny

Dôvodom je podľa neho nízka cena elektriny na medzinárodných trhoch. „Cena elektriny, ktorá je v súčasnosti na trhoch, nedáva ekonomickú návratnosť tomuto projektu. Budeme si musieť počkať na cenu, ktorá bude vyjadrovať návratnosť,“ konštatoval Žiga s tým, že slovenská vláda nemá záujem garantovať výkupnú cenu elektriny vyrobenej v jadrovej elektrárni.

Pre realizáciu projektu nového jadrového zdroja vláda SR v roku 2009 založila Jadrovú energetickú spoločnosť Slovenska (JESS). Majoritným 51-percentným akcionárom sa stal štátny podnik JAVYS.

Vláda pod vedením Roberta Fica sa koncom roka 2008 rozhodla, že do projektu zoberie aj českú energetickú skupinu ČEZ, ktorá získala 49 % akcií JESS.

Spoločnosť JESS o úplnom zmrazení projektu zatiaľ hovoriť nechce. „Príprava projektu nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice pokračuje podľa aktualizovaného podnikateľského plánu v súlade s dohodou akcionárov. Činnosti zadefinované aktualizovaným podnikateľským zámerom zohľadňujú súčasnú situáciu na trhu s elektrickou energiou,“ povedala pre portál vEnergetike.sk Lenka Huttová, zastupujúca referentku komunikácie a právnych služieb spoločnosti JESS.

Celý článok si prečítajte na sme.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *