Ceny emisných povoleniek v Únii sa prudko zvyšujú

30.8.2018 – Z nárastu ceny povoleniek, ktoré sú nástrojom na znižovanie emisií, profituje energetický priemysel. Zdražuje totiž elektrina.

Emisné povolenky sú nástrojom Európskej únie na znižovanie emisií, ktorý však dlhé roky nefungoval tak, ako sa pôvodne zamýšľalo. Avšak vďaka vývoju v posledných mesiacoch je o ne záujem. Ich cena v priebehu 1,5 roka vyskočila viac než päťkrát a po mnohých rokoch sa zdá, že začínajú plniť úlohu, pre ktorú boli vytvorené.

Keďže EÚ sa snaží o znižovanie emisií kysličníka uhličitého (CO2), veľké firmy – aktuálne asi 11 tisíc – si musia na každú vyprodukovanú tonu CO2 kúpiť na trhu povolenku, čo ich má podnietiť k prechodu na ekologickejšiu výrobu.

Systém však takmer skolaboval, keďže pred desiatimi rokmi v čase krízy a nástupu obnoviteľných zdrojov bol na trh veľký objem povoleniek a výnimiek. Cena povoleniek sa prepadla z približne 20 eur na 3 eurá až 4 eurá za 1 tonu CO2.

Profituje energetický sektor

Po rokoch diskusií dospeli členské štáty Európskej únie k dohode o znížení objemu emisií v systéme približne o štvrtinu.

„Emisná povolenka je veľmi politicky tvarovaná komodita. Dlho trvali rôzne neistoty, ako k nej budú štáty pristupovať. Myslím, že teraz sa trh konečne rozhodol veriť pripravenej reforme, ktorá má čoskoro začať platiť a má za úlohu tlačiť cenu povoleniek hore,“ uviedol pre české Hospodářské noviny energetický expert Jiří Gavora zo spoločnosti ENA.

Celý článok si prečítajte na webe euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *