Jadrové a uhoľné elektrárne spotrebujú najviac vody v energetike

16.10.2018 – Elektrárne aj teplárne používajú obrovské množstvo vody na chladenie zariadení a produkciu pary poháňajúcej turbíny, ktoré následne vyrábajú elektrickú energiu alebo teplo. Tieto systémy môžu vyvolávať veľký tlak na dodávku vody, čo predstavuje záťaž najmä v suchších obdobiach s nedostatkom vody alebo jej vysokou teplotou.

Prepojenosť vodných ekosystémov s jadrovými elektrárňami sa ukázala napríklad toto leto. Vo Francúzsku odstavili štyri reaktory nachádzajúce sa v blízkosti riek. Podľa prevádzkovateľa hrozilo ešte vyššie prehriatie vody v okolitých riekach, ktorých teplota bola v tomto období už i tak vysoká. Vyššia teplota než obvykle spôsobila poškodenie vodných ekosystémov v Nemecku.

Jadro a uhlie potrebujú najviac vody

A čo by teda mohlo pomôcť predchádzať tejto situácii? Jednoduchá odpoveď. Prejsť na energetické zdroje produkujúce menej emisií CO2. Bez alebo menej emisné alternatívne zdroje znižujú používanie vody pri výrobe energií. K tomuto záveru dospela štúdia profesorov Haiba Zhaia a Eda Rubina z Carnegie Mellon University spolu a ich kolegov z Management University v Singapure.

Celý článok si prečítajte na webe energie-portal.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *