Obnoviteľné zdroje v Európe predstavujú veľkú investičnú príležitosť

18.12.2018 – Rast obnoviteľných zdrojov v energetike tlačí na zmeny pri výrobe, skladovaní a prispôsobení prenosovej sústavy novým požiadavkám.

Podiel obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe väčšiny európskych krajín neustále rastie a je predpoklad, že tomu tak bude aj v budúcnosti. Európska únia presadzuje ambiciózny politický cieľ dekarbonizácie ekonomiky, ktorý by mal priniesť úplnú nezávislosť od fosílnych palív do polovice tohto storočia.

Väčšie využívanie slnečnej, veternej energie, či biomasy však znamená aj väčšiu záťaž pre energetickú infraštruktúru na kontinente. Produkcia obnoviteľnej energie sa mení v závislosti od poveternostných podmienok v danom mieste, čo si vyžaduje flexibilnejšiu sieť, kde je možné vyrovnávať obdobia nadmernej alebo naopak nedostatočnej produkcie.

Výrobné náklady na elektrinu zo slnka a vetra klesli už na takú úroveň, že dokážu konkurovať tradičným zdrojom. Výrazné zmeny v energetickej infraštruktúre Európy znamenajú veľké príležitosti pre potenciálnych investorov v tomto odvetí a týkajú sa výroby, skladovania energie, či prispôsobovania prenosových sústav novým požiadavkám.

Celý článok si prečítajte na energie-portal.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *