Európske vlády sa nedohodli, ako dosiahnuť nulové emisie, ktoré chce Macron

5.3.2019 – Členské štáty zaujali pozície k dlhodobej európskej stratégii pre znižovanie emisií. Päť krajín žiada scenár so 100-percentnou obnoviteľnou energiou, V4 vidí cestu v jadre.

Nulové emisie v roku 2050. To je jeden z návrhov v liste „Pre obnovu Európy“, ktorý Emmanuel Macron adresoval v pondelok 4. marca „občanom Európy“.

„Úplne súhlasím s výzvou francúzskeho prezidenta,“ stihol už na Twitteri napísať slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Pondelkové zasadnutie európskych ministrov energetiky bolo príležitosťou túto názorovú zhodu spečatiť. Venovalo sa totiž dlhodobej klimatickej stratégie Európskej únie, ktorú v novembri navrhla Európska komisia. Európske vlády sa však v pondelok nedohodli nielen na tom, ako nulové emisie do roku 2050 dosiahnuť, ale ani na tom, či si to želajú.

Kým päť ministrov žiadalo scenár so 100-percentným podielom obnoviteľných zdrojov, Slovensko sa v mene Vyšehradskej skupiny zasadzovalo za jadrovú energiu. Výsledkom diskusie sú všeobecné závery Rady EÚ, do ktorých sa zmienka o atómovej energii ani nedostala.

Jadro ako hrozba

Európska komisia navrhla členským štátom osem scenárov pre dlhodobé znižovanie emisií tak, aby sa splnili ciele Parížskej dohody o obmedzení otepľovania. Len dva z týchto scenárov počítajú so znížením emisií na nulu, respektíve s uhlíkovou neutralitou.

„Na šesť z ôsmich scenárov môžete zabudnúť,“ povedal na verejnom zasadnutí Rady EÚ luxemburský minister energetiky Claude Turmes. Kritizoval scenáre, ktoré nepočítajú so znížením emisií na nulu.

Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *