Obnoviteľné zdroje v Únii: Voda stagnuje, slnko a vietor rastú

5.3.2019 – Podiel zelených energií na európskej spotrebe energie sa vyšplhal na 17,5 %. Slovensko je celkovo deviate od konca, v oblasti dopravy sa prepadlo do poslednej tretiny.

Európska únia je na dobrej ceste k splneniu cieľov o podiele obnoviteľných zdrojov pri spotrebe energie do roku 2020, niektoré členské štáty však musia vyvinúť viac úsilia na splnenie svojich povinností.

Eurostat, štatistický úrad EÚ, to uvádza v najnovších údajoch zverejnených 12. februára.

Únia má za cieľ dosiahnuť 20-percentný podiel svojej hrubej spotreby energie z obnoviteľných zdrojov už do roku 2020. Tento cieľ bol rozdelený medzi členské štáty EÚ prostredníctvom národných akčných plánov.

Eurostat zistil, že podiel obnoviteľných energií na hrubej spotrebe energie bol v roku 2017 v EÚ na úrovni 17,5 %. V roku 2004 bol tento podiel len 8,5-percentný.

Slovensko na deviatom mieste

Zatiaľ čo EÚ je ako celok na dobrej ceste k splneniu stanovených cieľov do roku 2020, viaceré členské štáty, vrátane Slovenska, budú musieť vyvinúť ďalšie úsilie na splnenie svojich povinností. Ide o dva hlavné ciele – celkový podiel energie z obnoviteľných zdrojov na hrubej spotrebe energie a podiel energie z obnoviteľných zdrojov v doprave.

Slovensko bolo v roku 2017 na deviatom najhoršom mieste v EÚ s 11,5 %. Jeho národný cieľ pre rok 2020 je 14 %.

Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *