Hegeduš: MVE sú vedľajšími obeťami stop-stavu

25.3.2019 – V minulom roku na Slovensku pribudla jedna malá vodná elektráreň a v najbližších 10 rokoch sa ich nepostaví viac ako 50. Tvrdí to Peter Hegeduš zo Zväzu malých vodných elektrární.

“Do roku 2018 boli novopripojené MVE v režime výkupnej tarify. Tá sa pohybuje od 90 do 110 eur za 1 MWh. Tarifa sa zásadne nemenila od roku 2009, kedy nadobudol účinnosť zákon o obnoviteľných zdrojoch. Cena elektriny na straty je asi 40 eur, takže doplatok je momentálne len asi 50 eur. Pri fotovoltike to bolo aj 300 eur,” povedal Hegeduš v rozhovore pre portál Euractiv.

Dôvod, prečo sa nepripájajú MVE, podľa neho nie je finančný. “Stop-stav platí pre všetkých. MVE sú vedľajšími obeťami stop-stavu. Neporovnateľná je aj doba prípravy MVE. Našej firme trvala osem rokov,” doplnil Hegduš.

Pri iných obnoviteľných zdrojoch je to podľa neho rok alebo niekoľko mesiacov. V prípade MVE však treba absolvovať kompletný proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). “Treba urobiť strašne veľa štúdií – od vplyvov na stromy až po malé vodné živočíchy,” vysvetlil Hegeduš.

Celý článok si prečítajte na energie-portal.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *