Európski audítori: Šefčovičova batériová aliancia možno nedosiahne svoje ciele

2.4.2019 – Európska únia zaostáva za medzinárodnými konkurentmi, upozorňuje Európsky dvor audítorov. Slovenské automobilky vyzývajú vládu na väčšiu akcieschopnosť.

Európska únia potrebuje lepšie uskladňovanie energie, aby dosiahla ciele v oblasti energetiky a klímy. Uvádza to správa Európskeho dvora audítorov (EDA) zverejnená v pondelok (1. apríla).

Európski audítori identifikovali, aké výzvy existujú v EÚ pre technológie uskladňovania energie na účely elektrizačnej sústavy a dopravy. Varujú, že pokiaľ ide o kapacity na výrobu batérií, EÚ zaostáva za medzinárodnými konkurentmi a je možné, že nesplní cieľ Európskej aliancie pre batérie stanovený na rok 2025.

Kampaň za rozvoj Európskej aliancie pre batérie vyvíja v rámci Európskej komisie jej podpredseda zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Zväz automobilového priemyslu SR medzitým kritizuje slabú akcieschopnosť Slovenskej aliancie pre batérie a vyzýva vládu na okamžitú realizáciu plánu na podporu elektromobility a alternatívnych palív.

Nevyhnutnosť do budúcnosti

Podľa správy EDA uskladňovanie energie môže EÚ pomôcť pri plnení jej cieľov v oblasti energetiky a klímy. Technológie uskladňovania energie poskytujú pružnú odpoveď na nerovnováhy, ktoré vznikajú v dôsledku vyššieho podielu variabilných zdrojov obnoviteľnej energie ako slnko a vietor.

Palivá vyrobené z obnoviteľných zdrojov (elektrina alebo vodík z obnoviteľných zdrojov), môžu pomôcť aj pri znižovaní emisií CO2 z dopravy. Vhodné technológie uskladňovania energie môžu podporiť rozšírenie parku vozidiel, ktoré takéto palivá používajú.

Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *