Zelená elektrina si vyžiada modernizáciu sietí

28.5.2019 – Podiel obnoviteľných energií na výrobe elektriny narastie do roku 2030 na 50 percent. Výzva nie je iba v budovaní väčšieho počtu solárnych panelov a veterných turbín, ale aj v štruktúre európskej rozvodnej siete.

V roku 2020 budú musieť obnoviteľné zdroje v Európskej únii dosiahnuť podiel 20 percent na výrobe energie, v roku 2030 až 32 percent. Nové európske pravidlá pre ďalšiu dekádu tiež stanovili špecifický podiel pre dopravný sektor: 14 percent.

To znamená, že z obnoviteľných zdrojov bude v roku 2030 pochádzať aspoň 50 percent elektriny.

Napriek spomaleniu investícií do zelených technológií je naplnenie tohto cieľu reálne. Problémom je európska rozvodná sieť, ktorá vo svojej súčasnej forme neunesie predpokladanú záťaž. Ak chce Únia svoje ciele naplniť, rozvodná sieť bude musieť v nasledujúcich rokoch prejsť významnými štrukturálnymi aj administratívnymi zmenami.

Na tieto výzvy sa zameriava napríklad projekt EU-SysFlex financovaný z programu Horizont 2020. Výskumný projekt s rozpočtom 26,5 milióna eur by mal identifikovať potreby energetického systému budúcnosti pomocou siedmich demonštratívnych (testovacích) projektov naprieč Európou. Šéfovia ďalších podobných projektov financovaných z Horizontu 2020 sa 13. mája stretli na podujatí v Bruseli, aby sa podelili o doterajšie skúsenosti. Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *