Brusel žiada od štátov časť výnosov z predaja emisií, Slovensko váha

25.7.2019 – Európsky rozpočet má byť spolufinancovaný odvodom z príjmov z EÚ ETS. Slovensko môže vyjsť za sedem rokov až na pol miliardy eur, ministerstvá financií a životného prostredia ho však vidia skepticky.

Má byť najmenším novým príjmom európskeho rozpočtu a predsa na ňom neexistuje zhoda.

Vlastný zdroj založený na časti príjmov z predaja emisných povoleniek má tvoriť len dve percentá príjmov rozpočtu EÚ. Favoritom na kompromis medzi európskymi ministrami financií je však plastová daň, ktorá by mala predstavovať štyri percentá príjmov EÚ.

Na možnosť vzdať sa peňazí z predaja emisných povoleniek sa díva skepticky aj Slovensko. Hoci minister financií sa o tomto novom zdroji vyjadril pre TASR ako o „akceptovateľnom“, ministerstvo financií pre EURACTIV.sk spresňuje, že o jeho konečnej pozícii „je predčasné hovoriť“. Podporu nevylučuje ani ministerstvo životného prostredia, nové opatrenie však nepovažuje za motivačné.

Členské štáty by nový zdroj stál 20 percent z príjmov zo Systému EÚ pre obchodovanie s emisiami (EÚ ETS) v rokoch 2021 až 2027. V prípade Slovenska počas siedmich rokov vychádza podľa rôznych odhadov od 280 do 558 miliónov eur.

Celý článok si prečítajte na webe euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *