Česko-slovenská batériová spolupráca má chrániť energetickú suverenitu Európy

27.9.2019 – 27V Česku a na Slovensku plánujú miestne firmy v spolupráci s americkými vyrábať batérie pre potreby energetiky a automobilového priemyslu.

Slováci a Česi majú záujem brániť európsku energetickú suverenitu. Vyplýva to zo štvrtkových (26. septembra) vyjadrení zástupcov slovenskej firmy InoBat a českého energetického koncernu ČEZ. Tí v Bruseli oznámili strategickú cezhraničnú spoluprácu v oblasti uskladňovania energie do veľkokapacitných batérií a ich následnú výrobu a komercializáciu na európskom trhu.

Výkonný riaditeľ firmy InoBat Marián Boček pred novinármi spresnil, že zámerom česko-slovenskej batériovej spolupráce je chrániť záujmy Európy, čo sa týka energetickej suverenity a závislosti od čínskych dodávateľov, či už v prípade batérií pre elektromobily alebo batérií na uskladňovanie energie.

Povedal, že spoločnou snahou je vytvoriť plne integrovaný vertikálny reťazec, ktorý spojí revolučné technológie firiem zo Silicon Valley s priemyselnými podmienkami v českom a slovenskom prostredí.

Pre autá a obnoviteľné zdroje

Boček z InoBat pripomenul, že slovenská firma má dva piliere. Prvým je InoBat Auto so záberom na elektromobilitu, ktorý funguje ako zmiešaný podnik s americkou vývojárskou firmou Wildcat a orientuje sa na výrobu batérií na Slovensku pre elektrické autá. Druhým je InoBat Energy, ktorý predstavuje úzku spoluprácu s americkou firmou pre uskladňovanie energie ESS a koncernom ČEZ. Podľa jeho slov ESS momentálne ponúka „najzelenšie“ riešenie pre skladovania energie.

Celý článok si prečítajte na webe euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *