Vedci vytvorili nový materiál, ktorý zachytáva CO2. Proces vyžaduje len minimum energie

23.10.2019 – Japonskí vedci prišli s inovatívnym spôsobom, ktorý by mohol dokázať premeniť nadmerné množstvo CO2 v ovzduší na užitočný organický polymér.

Po amerických a austrálskych vedcoch, ktorí v poslednej dobe dosiahli významné pokroky v technológiách zachytávania a ukladania atmosférického uhlíka sa prihlásili o slovo vedci z Japonska.

Výskumníci z Kjótskej univerzity spolu s kolegami z Tokijskej univerzity a Jiangsu Normal University v Číne vyvinuli nový materiál, ktorý dokáže selektívne zachytávať molekuly oxidu uhličitého (CO2) a efektívne ich prevádzať na užitočné organické materiály.

Tím vedcov opísal výsledky svojho výskumu v časopise Nature Communications. Informoval o tom portál Science Alert.

Novovyvinutá metóda nasáva molekuly CO2 zo vzduchu bez toho, aby pri tom vynaložila veľa energie. Konvertovaný materiál sa môže použiť na výrobu polyuretánu – materiálu so širokou škálou aplikácií vrátane odevov, domácich spotrebičov a obalov.

Základom je pórovitý koordinačný polymér (PCP) pozostávajúci z iónov zinku. Vedci tvrdia, že tieto ióny dokážu selektívne zachytávať molekuly CO2 s 10-krát vyššou účinnosťou ako iné PCP.

Celý článok si prečítajte na energie-portal.sk

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *