Aukcie na nové obnoviteľné zdroje budú spustené na prelome roka, tvrdí Žiga

26.12.2019 – Okrem týchto aukcií umožnia jednotlivé distribučné spoločnosti pripojenie nových OZE podľa určenia kapacity inštalovaného výkonu ministerstvom v tomto roku 12 MW a v budúcom 15 MW.

Avizované aukcie na nové obnoviteľné zdroje elektrickej energie (OZE) spustí Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v závere tohto alebo začiatkom budúceho roka.

Záujemcovia o výstavbu nových OZE s nárokom na doplatok ceny od štátu budú súťažiť o súhrnnú kapacitu od 30 do 50 megawattov (MW) bez technologického obmedzenia. Kritériom bude iba požadovaný doplatok od štátu za dodanú jednotku energie. TASR to potvrdil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Výzvu vyhlásime v krátkom čase,” povedal Žiga. “Do konca roka pravdepodobne na našej internetovej stránke vyhlásime podmienky súťaže a vlastnú aukciu zrealizujeme možno v prvej polovici januára,” spresnil minister. Vyhodnotenie výzvy podľa šéfa rezortu ministerstvo zrealizuje až po februárových parlamentných voľbách.

Kapacita na pripojenie nových OZE je obmedzená možnosťami Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), a preto podľa ministra nie je možné vyhlásiť aukcie na vyššie kapacity nových zdrojov OZE. Situáciu by mali v budúcom roku zlepšiť nové prepojenia prenosovej sústavy s Maďarskom pri Gabčíkove aj pri Rimavskej Sobote.

Aká bude v nasledujúcich rokoch pre obnoviteľné zdroje elektrickej energie vyčlenená kapacita, nie je zatiaľ jasné.

Celý článok si prečítajte na hnonline.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *