Zrýchlené obmedzenie vlastníckych práv v energetike? (PRÁVNY POHĽAD)

19.7.2024  – Advokátska kancelária Eversheds Sutherland analyzuje prípad prijatia novely zákona o regulácii sieťových odvetví v oblasti tepelnej energetiky a energetiky.

Dňa 21. 5. 2024 schválila Národná rada SR v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o regulácii sieťových odvetví, prostredníctvom ktorej sa menia aj zákony v oblasti tepelnej energetiky a energetiky.

Novela vytvára priestor pre nútené obmedzenie vlastníckych práv podnikateľov v energetike vo vzťahu k ich podnikom, pričom tieto môžu byť prostredníctvom jednoduchých rozhodnutí prevedené na iného podnikateľa. Zákon bol medzitým aj podpísaný prezidentkou a nadobudol účinnosť dňa 8.6.2024.

Kontext

Podnetom pre prijatie novely boli dlhodobé problémy so zabezpečením dodávok tepla v Humennom, ktoré súvisia s ekonomickými problémami miestnej teplárenskej firmy Chemes.3 Novela ale nie je limitovaná na dodávky tepla v Humennom, ale môže mať ďalekosiahly dopad na celý energetický sektor.

Nový mechanizmus v skratke

Nové predpisy stanovujú pre tepelný, plynový sektor a sektor elektriny veľmi zjednodušene zosumarizované nasledovné:

  • Ak podnikateľ z akýchkoľvek dôvodov príde o povolenie na dodávku tepla, plynu alebo elektriny (ďalej ako „energie“), a z tohto dôvodu nebude na istom území zabezpečená dodávka energií, môže regulačný úrad (ďalej „ÚRSO“) rozhodnutím určiť, že tento dodávateľ energií je povinný previesť svoj podnik na nového prevádzkovateľa.
  • Okrem toho môže ÚRSO vydať aj predbežné opatrenie, ktoré bude zverejnené po dobu 5 dní na úradnej tabuli a na webe ÚRSO a stanoví, že takýto podnik musí byť okamžite prevedený.
  • Dodávateľ energií je potom povinný odovzdať podnik do 3 dní novému prevádzkovateľovi, a to napr. zoznam odberateľov, infraštruktúru, zaradenia a k tomu prislúchajúce podklady.
  • Predpisy ďalej stanovujú, že zmluvy s odberateľmi prejdú na nového dodávateľa energií. Vychádzajúc z EÚ-pracovného práva potom prejdú na dodávateľa energií aj práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov.
  • Nové predpisy súce stanovujú, že doterajší dodávatelia energií majú dostať „náhradu“, avšak právne predpisy neriešia určenie tejto náhrady, ani jej výšku, ani úrad alebo súd príslušný na takéto rozhodovanie. Takýto výrazný zásah do vlastníckych práv musí byť kompenzovaný vo forme náhrady, ktorá musí byť v zmysle Ústavy SR „primeraná“. Čo presne však znamená primeraná náhrada a akým spôsobom bude ÚRSO pristupovať k jej určeniu ale nie je jasné.

Celý článok si môžete prečítať TU.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *