Vodná elektráreň v Ľubochni

Slúžila na pohon elektrifikovanej úzkorozchodnej lesnej železnice, prvej v strednej Európe, poháňala pílu a osvetľovala obec i kúpele. Vodnú elektráreň v Ľubochni dal postavil v rokoch 1903 až 1904 kráľovský erár.

Dve Francisove turbíny spolu s generátormi jej dodala firma Ganz Budapešť.

V Ľubochnianskej doline vybudovali pre potreby lesného hospodárstva dve priehrady – Vyšný a Nižný tajch.

Voda k elektrárni priteká prívodným kanálom dlhým 392 metrov s kamenným obložením. Odpadový kanál má dĺžku 288 metrov.

Hydrocentrála vznikla na mieste bývalého hámra na spracovanie surového železa z vysokej pece v Liptovskom Hrádku. Dopravovalo sa sem na pltiach po Váhu, neskôr na vozoch. Hámor bol v prevádzke v rokoch 1806 až 1867.

Stavitelia hydrocentrály využili pôvodný prívodný kanál hámra, ktorý privádzal vodu na vodné kolesá a pomáhal tak poháňať vodné kladivá.

Po druhej svetovej vojne začalo zariadenie chátrať. Po nútenom odstavení v roku 1966 bolo značne zdevastované. V doline v tom čase doslúžila prvá elektrifikovaná úzkorozchodná železnica v strednej Európe, ktorej stroje poháňala práve energia z elektrárne. Z tohto technického unikátu sa bohužiaľ veľa nezachovalo – jedinečné elektrické rušne z Budapešti skončili v šrote, kotol z parného rušňa používali v Ružomberku pri výrobe asfaltu, z koľajníc si miestni postavili ploty.

V roku 1990 kúpila objekt elektrárne spoločnosť Electric o Bath. Tá ihneď začala s rekonštrukciou, pri ktorej sa dbalo aj na zachovanie pôvodných strojov.

S finančnou pomocou podnikateľa Františka Bobáka sa podarilo elektráreň vrátiť do prevádzky a jej súčasný výkon je 22 kW.

Dnes sú v jej priestoroch obrazové panely, na ktorých je zobrazená celá jej história aj história lesnej železnice.

Článok pochádza z webu ciernediery.sk, kde nájdete aj fotografie.

Pozrite si študentské video o vodnej elektrárni v Ľubochni.

Hydroelektráreň v Ľubochni

A máme tu aj súťažné video zo Súkromného bilingválneho gymnázia v Ružomberka, kde sa prihlásili študenti 1.A ročníka triednej pani učiteľky Haluškovej. Prezentácii nechýba šťava, reálne zábery, dokonca preklad do angličtiny, no ani selfie tyč 🙂 #eductech #sutaz #technickapamiatka

Publié par Technika nás baví sur jeudi 2 juin 2016

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *