Štátne dotácie sa zmenia na aukcie

11. januára 2018 – Pripravovaná novela zákona o podpore OZE zmení systém na súťaženie o štátnu objednávku. Vláda bude rozdávať licencie na výrobu zelenej elektriny.

Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku čaká zmena. Mení sa forma podpory zo strany štátu, teda dotácií, ktoré zaplatia všetci daňovníci, aby sa vyskladali na výrobu elektriny zo solárnych elektrární, biomasy, či vodných elektrární. Ministerstvo hospodárstva pripravuje dlho očakávanú novelu zákona o podpore OZE a avizuje, že nový systém bude nákladovo efektívnejší, s minimálnymi dopadmi na koncové ceny elektriny.

„Chceme sa dostať k tomu, aby sme sa vyhli tej negatívnej kritike, ktoré súvisela s tým, že obnoviteľné zdroje nám zaťažujú koncové ceny elektriny. Urobíme to pravdepodobne štandardným európskym modelom, že štát si objedná dodávku elektriny z OZE,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk minister hospodárstva Peter Žiga. Objednávky budú prebiehať formou aukcií, kde by mali výrobcovia súťažiť o čo najlepšie podmienky. “Napríklad štát si zadefinuje, že potrebuje tisíc megawattov elektriny zo slnečnej energie, 200 megawattov z biomasy a niekoľko stoviek megawattov z vody a tí hráči na trhu, ktorí ponúknu najlepšiu cenu respektíve najlepšie podmienky, tak dostanú tú licenciu na výstavbu obnoviteľných zdrojov,“ spresnil Žiga.

Zákon má okrem iného zmeniť aj doterajšiu nelogickú nemožnosť lokálnych výrobcov elektriny používať priamo vlastnú vyrobenú energiu bez nutnosti jej dodávky do siete a následného odkúpenia elektriny zo siete. Ministerstvo chce nový právny predpis predstaviť v prvom polroku 2018, no tento termín sa doteraz už niekoľko krát posúval. Celý článok si prečítajte na energie-portal.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *