Šefčovič: Mexiko má solárnu energiu takmer zadarmo, dokáže to aj Európa

16. január 2018 – Pri obnoviteľných zdrojoch uprednostňujeme právne záväzné národné ciele, členské štáty ich však odmietnu, hovorí pre EURACTIV.sk podpredseda Európskej komisie.

Portál EURACTIV Slovensko sa s podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom rozprával na okraj plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu. Na ňom sa bude v stredu 17. januára hlasovať o legislatíve o obnoviteľnej energii, energetickej účinnosti a riadení energetickej únie. 

Hlavná diskusia o energetickej únii v Európskom parlamente je o tom, ako zabezpečiť, aby štáty dodržiavali stanovené ciele. Pre rok 2020 má každá členská krajina záväzne stanovený podiel obnoviteľných zdrojov. Prečo sa Európska komisia odklonila od záväznosti cieľov v legislatíve pre rok 2030? A ako chcete zabezpečiť, aby z cieľov pre rok 2030 nestala nová Lisabonská stratégia, teda odporúčania, ktoré sa nenaplnia?

Ciele pre rok 2030, na ktorých sa dohodli šéfovia štátov a vlád už v októbri 2014, boli východiskom aj pre návrh Európskej komisie. Bol to kompromis, ktorý umožnil Európskej únii predložiť svoje záväzky na klimatickej konferencii v Paríži. Tie boli v porovnaní s ostatnými veľkými ekonomikami vyhodnotené ako najambicióznejšie. Vtedy sa zrodil kompromis v znení „najmenej 27 percent“ obnoviteľných zdrojov v roku 2030 ako záväzný cieľ pre celú Úniu. Viac si prečítajte na Euroactive.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *