Viac obnoviteľných zdrojov, menej biopalív.

19. január 2018 – Európsky parlament chce, aby v roku 2030 pochádzalo 35 percent energie z obnoviteľných zdrojov. Do roku 2050 má byť európska ekonomika uhlíkovo neutrálna.

V roku 2030 by malo 35 spotrebovanej energie v Európskej únii pochádzať z obnoviteľných zdrojov. V doprave musia mať obnoviteľné energie podiel 12 percent. Biopalivá musia zostať na úrovni z roku 2017 a nepresiahnuť 7 percent z palív v doprave.

Na tohtotýždňovom plenárnom zasadnutí odhlasoval Európsky parlament novú smernicu o podpore obnoviteľných zdrojov. Mandát pre rokovania s členskými štátmi schválili europoslanci pomerom 492 za a 88 proti. „Máme silný mandát pred trialógom,“ komentoval na tlačovej konferencii po stredajšom (17. januára) hlasovaní spravodajca pre smernicu José Blanco Lopéz (S&D).

Východiskovú pozíciu Rady EÚ označil za „mylnú“. Európski Ministri schválili ešte v decembri oveľa nižší cieľ pre obnoviteľné energie: 27 percent. Hoci ten je súčasťou pôvodného návrhu smernice z dielne Komisie, aj tá sa už dnes prikláňa skôr k minimálne 30-percentnému cieľu.

Právna istota pre investorov

„Môžeme zodpovedne povedať, že náklady na 27 percent, ktoré sme navrhovali pôvodne, a 30 percent, ktoré navrhujeme teraz, sú veľmi porovnateľné…. Určite je to dôležité pre nasmerovanie investícií do tohto odvetvia. Už len za obdobie, v ktorom som zodpovedný za energetickú úniu (od roku 2014, pozn. red.), vidím, ako prudko ceny klesajú. Som presvedčený, že cieľ 27 percent určite prekonáme,“ zhodnotil v rozhovore pre EURACTIV.sk podpredseda Komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Cieľ vyšší ako 27 percent nedávno Únii odporučila aj Medzinárodná agentúra pre obnoviteľnú energiu (IRENA). „Zdvojnásobenie obnoviteľnej energie v EÚ na približne 34 percent (v roku 2016 bol ich podiel 17 percent, pozn. red.) je nákladovo efektívne aj uskutočniteľné s dnešnými technológiami,“ tvrdí IRENA. Viac si prečítajte na Euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *