OZE dosiahnu „fosílnu paritu“

24. január 2018 – Pojem sieťová parita (grid parity) vyjadruje stav, keď alternatívny zdroj energie dokáže generovať elektrinu za rovnaké, alebo nižšie náklady ako je predajná cena elektriny z rozvodnej siete.

Sieťová parita je variabilná z hľadiska rôznych skupín odberateľov (domácnosti, podniky). Závisí, samozrejme, aj od toho, či je zdroj energie vybavený aj záložnými batériami.

Rok 2020 bude míľnikom

V rôznych krajinách je úroveň sieťovej parity odlišná. Závisí to nielen od tamojších cien elektriny, ale aj od miestnych podmienok, ako je počet slnečných, alebo veterných dní, sily vetrov a intenzity slnečného žiarenia. Do hry vstupujú aj rôzne náklady na inštaláciu alternatívnych zdrojov. Vzhľadom na dlhodobý pokles cien solárnych panelov dnes fotovoltaické elektrárne dosiahli sieťovú paritu v mnohých krajinách, vrátane mierneho pásma. Platí to aj o veterných elektrárňach.

„Zelená“ elektrina bude podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu z obnoviteľných zdrojov (International Renewable Energy Agency, IRENA) čoskoro lacnejšia ako energia z väčšiny fosílnych palív. Viac si prečítajte v Techboxe

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *