Ministerstvo hospodárstva doťahuje reformu OZE

15.2.2018 – Ministerstvo hospodárstva ešte úplne nedokončilo návrh reformy systému podpory obnoviteľných zdrojov a vysoko účinnej kogenerácie elektriny a tepla (OZE a VÚ KVET). Presné detaily rezort doťahuje, v hre zostáva niekoľko otvorených otázok. Nový systém však musí zodpovedať podmienkam platného usmernenia Európskej komisie pre štátnu pomoc v energetike.

Isté je, že u dnes prevádzkovaných zdrojov by sa mal systém zachovať a dôjde u nich predovšetkým k zmene administratívnej správy systému. Pre nové zdroje sa však zavedie dvojaký systém doplatkov a príplatkov, v závislosti od výkonu.

Kvóty pre malých, aukcie pre veľkých

Podľa poslednej pracovnej verzie návrhu nového zákona sa majú prednostné práva pre výrobcov elektriny z OZE a VÚ KVET zachovať a zostať bez obmedzenia výkonu. Hranica podpory odberom elektriny, ktorá sa dnes poskytuje pre zdroje s inštalovaným výkonom do 125 MW, resp. do 30 kW pri fotovoltike, má byť po novom do výkonu 250 kW.

Ministerstvo chce posunúť hranicu podpory doplatkom, resp. príplatkom pre nové zdroje, a to na úroveň do 500 kW pre príplatok, resp. do 50 kW pokiaľ ide o doplatok.

Zmeniť sa má tiež hranica zodpovednosti za odchýlku, a to zo súčasného výkonu 1 MW, resp. do 30 kW pre fotovoltiku, na novú úroveň vo výške 250 kW.

Efektívnejšia administratíva

Elektrinu bude vykupovať jeden výkupca elektriny, ktorý vzíde zo súťaže, namiesto súčasných … Celý článok si prečítajte na energoklub.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *