Nový zákon o energetike chváli aj opozícia. Podporuje výstavbu nabíjacích staníc

21.2.2018 – Zníženie administratívnej záťaže pre hotely či reštaurácie s nabíjačkami vítajú zástupcovia opozície i zástancovia elektromobility.

Novelu zákona o energetike, ktorú v stredu 21. februára schválila vláda, predložil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). Vítajú ju však aj zástupcovia opozície a zástancovia elektromobility.

Zákon znižuje administratívne povinnosti pre prevádzkovateľov nabíjacích staníc. Zvyšuje ich naopak pre výrobcov elektriny. Novela tiež komplexne upravuje stav núdze v energetike.

Kým zákon vstúpi do platnosti, musí ho ešte schváliť parlament a podpísať prezident. Národná rada SR ho pravdepodobne prerokuje na najbližšej schôdzi. Účinnosť by mal nadobudnúť 1. júla.

Menej administratívy

„Navrhuje sa ustanoviť, že prevádzkovanie nabíjacích staníc sa nepovažuje za podnikanie v energetike a na túto činnosť sa nevyžaduje oprávnenie na podnikanie v energetike,“ píše sa v dôvodovej správe k novele. Prevádzkovatelia nabíjacích staníc však budú povinní informovať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o zapojení, odpojení a zmenách na nabíjacej stanici.

Ak budeme uvažovať o batériách v elektromobiloch ako o skladovacích jednotkách, posilní sa naša energetická bezpečnosť, hovorí MARTA GAJECKÁ zo skupiny PGE.

Novela definuje nové pojmy v oblasti elektromobility: elektromobil, nabíjací bod, nabíjacia stanica a verejne prístupná nabíjacia stanica. Definíciami návrh zákona transponuje do slovenského práva európsku smernicu o infraštruktúre pre alternatívne palivá z roku 2014.

„Takáto právna úprava by mala znížiť administratívnu záťaž pre rozvoj elektromobility na Slovensku, podporiť vznik nových nabíjacích staníc a zjednodušiť vstup nových poskytovateľov nabíjania na nabíjacích staniciach na trh,“ vysvetľuje pre portál euractiv.sk hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Pochvala opozície

Nový zákon chváli aj opozičný poslanec Karol Galek (SaS), ktorý Smer-SD často kritizuje za energetickú politiku. „V zásade nie je toxický,“ povedal portálu euractiv.sk Galek, ktorý je členom hospodárskeho výboru NR SR.  Celý článok si prečítajte na webe EURACTIV.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *