Belgická vláda navrhuje zatvorenie všetkých reaktorov v krajine

3.4.2018 – Stredná a východná Európa nejde belgickou cestou. Česko a Poľsko plánujú výstavbu nových reaktorov, Turecko práve štartuje stavbu svojej prvej atómky.

Belgická federálna vláda odobrila dokument, podľa ktorého sa do roku 2025 zatvorí sedem atómových reaktorov v krajine. Než dokument vstúpi do platnosti, musia ho ešte schváliť belgickí ministri.

V roku 2016 pokrývali atómové elektrárne Doel a Tihange 50 percent spotreby elektriny v krajine. Podľa tohto kritéria je Belgicko na treťom mieste, hneď za Francúzskom (72 percent) a Slovenskom (54 percent).

Stredná a východná Európa nejde belgickou cestou. Česko a Poľsko plánujú výstavbu nových reaktorov. Stavbu prvého reaktora v Turecku mal odštartovať v utorok 3. apríla ruský prezident Vladimir Putin, píše The Washington Post.

Investície do obnoviteľných zdrojov

Súčasťou balíka opatrení, ktoré pripravuje belgická vláda, sú vyššie investície do budovania obnoviteľných zdrojov energie, najmä veterných elektrární na mori.

Brusel v súčasnosti zaostáva pri dosahovaní svojho cieľa v oblasti obnoviteľnej energie pre rok 2020, ktorý je stanovený na 13 percentách. Nedávne údaje Eurostatu ukazujú, že slnečná, veterná či iná forma obnoviteľnej energie pokrýva iba 8,7 percent belgických energetických potrieb. Celý článok si môžete prečítať na webe Euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *