Emisie na európskom trhu s uhlíkom vzrástli prvýkrát za sedem rokov

6.4.2018 – V roku 2017 vzrástli emisie v systéme ETS po prvýkrát za posledných sedem rokov. Dôvodom je zvýšená priemyselná výroba.

Približne 45 percent skleníkových plynov v Európskej únii reguluje Systém EÚ pre obchodovanie s emisnými kvótami (ETS). Poplatky za emisie oxidu uhličitého (CO2) sú hlavnou zbraňou Únie v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Očakáva sa, že ETS prinesie do roku 2020 približne dvojtretinový pokles potrebný na splnenie cieľa Európskej únie znížiť emisie o 20 percent oproti úrovniam z roku 1990.

V roku 2017 však emisie v ETS vzrástli po prvýkrát za posledných sedem rokov. Dôvodom je zvýšená priemyselná výroba.

Európska ekonomika rastie

Podľa analytikov agentúry Thomson Reuters vlani predstavovali emisie spoločností v rámci ETS – okrem tých leteckých – 1,756 miliardy ton ekvivalentu CO2 (CO2e). Je to o 0,3 percenta viac ako v predchádzajúcom roku.

Emisie z výroby elektriny a tepla síce klesli o 1 percento. V dôsledku zvýšených emisií z priemyslu však celkové emisie narástli o 1,8 percenta.

Ak by sme do výpočtov zahrnuli aj leteckú dopravu, celkové emisie v rámci EÚ ETS by boli 1 821 miliardy ton, čo je medziročný nárast o 0,5 percenta, uviedli analytici. Celý článok si prečítajte na webe euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *