Dnes som zažil nádherný deň s priateľmi z Liptova

9.4.2018 – Iniciátorom tohto stretnutia bola Mariana Dachová, aby sme sa spolu s členmi Združenia za čistý a zdravý Liptov pozreli “na zúbky” vysychania krajiny na Liptove a či je možné zastaviť jej vysychanie.

Pod nádhernými zasneženými kopcami Západných Tatier, v prebudzajúcej sa jari, veternou kalamitou poškodených lesoch je videť na prvý pohľad ohromný potenciál robenia dobrých veci.

Priamo v poškodených lesných ekosystémoch jednoznačne vidieť, ako stromčeky živoria nedostatkom vody. Preto priamo v teréne sme si vysvetlili, ako v každej eróznej ryhe je možné zabrániť odtekaniu dažďovej vody v čase prebytku, aby voda mala čas vsiaknuť do zeme, aby korene dodali stromčekom vodu pre život. Aj sme urobili maličkú drevenú hrádzku.

V nadmorskej výške cca 900 m n.m. sme objavili protipožiarnu cestu i vežu s kamerovým systémom na monitorovanie požiarov s včasným varovaním lesných požiarov. Stálo to 326 tisíc eur a zafincoval to Program rozvoja vidieka. Projekt, ktorý má chrániť územie pred požiarmi, vlastne zvyšuje riziká požiarov, lebo zväčšuje rozsah sucha a index zavlaženie krajiny zmenšuje. Zhoršuje stav životného prostredia, ohrozuje biodiverzitu, zvyšuje riziká lokálnych povodní, eróziu a nedostatok vody pre voľne žijúcu zver.

Cesta s rigolmi je postavená tak, že ešte viac vysušuje krajinu a prispieva k rýchlejšiemu odtekaniu dažďovej vody z územia. Ak by sa spomínaných 326 tisíc eur investovalo do vodozádržných opatrení, tak nemuseli ani stavať vežu na monitorovanie požiarov, ani protipožiarnu cestu. Riziko požiarov v danej lokalite sa aj týmto projektom bude v budúcnosti zväčšovať.

Stromčeky ervidentne nemajú šancu prežiť najbližšie leto. Pri ceste dole sme natrafili na chatu, okolo ktorej je vybudovaný celý systém odvodňovací kanálikov. Evidentne v suchom lete im bude voda chýbať, no nikto im neporadil, že dažďovú vodu zo strechy i z pozemkov je možné nechať v lokalite a spríjmeniť si prostredie.

Z územia odteká veľké množstvo dažďovej vody a už koncom jari i počas leta bude v krajine chýbať a bude sucho. Potôčiky vyschnú tiež. Ak by tá voda, ktorá teraz bez úžitku odteká, ostala v krajine, minimálne by potôčiky nevyschli a ovce z miestnej farmy by sa mali kde napájať počas celého roka. .

Ak by sa spomínaných 326 tisíc eur investovalo do opravy poškodenej krajiny, nebolo by treba kamery na monitorovanie požiarov, lebo by bolo viac vody v krajine. Krajina by nebola suchá, bolo by viac zveri v nej, potôčiky by v lete nevysychali. A keďže v 21. storočí si dovolíme vo svojej pýche robiť na prírode takéto smutné veci, tak budeme zatratení, ak toto barbarstvo neodstránime. Potvrdzujeme, že nevieme zodpovedne spravovať svoju krajinu. Jednoducho sme barbari, za ktorých sa hanbia vlastné deti a radšej utekajú preč..

Odporúčal som novým priateľom z Liptova naštartovať prípravu možno aj unikátneho projektu, minimálne pre celý Liptov. Projekt môže ukázať cestu, ako obnoviť nebývalú krásu Liptova. A to sa dá jednoducho dosiahnuť zadržaním vody v krajine….

Tak, mili priatelia Liptáci, máte historickú príležitosť ukázať cestu sebe i svojim priateľom, ako z vysychajúcej krajiny urobiť rajskú záhradu,. Človek je preto človekom, lebo rozmýšľa a vie robiť aj dobré skutky…

Autor: Ing. Michal Kravčík, CSc. – OZ Ľudia a voda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *