Majiteľ vodnej elektrárne pomáhal rodine v prevrátenom rafte
22.4.2018 – CHCELI BY SME POĎAKOVAŤ členom nášho zväzu. Majiteľovi malej vodnej elektrárne Dovalovo a jeho synovi – Jánovi Jurčovi, za duchaprítomnosť a záchranu života. Patrí im obrovská vďaka. (Zväz MVE)
Ján Jurčo – majiteľ MVE Dovalovo

“V sobotu okolo obeda mi na odchode z elektrárne kričal občan Dovalova, že sa v rieke Belá niekto topí. Vybehol som z auta a videl som plávať dve dievčatká. Jedna už nemala prilbu, topila sa, druhá v prilbe sa snažila plávať. Obidve mali vesty. Keďže na sútoku MVE a Belej je veľký zráz, naskočil som znova do auta a išiel som o 200 metrov nižšie. Tam som našiel pána Trégera z Dovalova, ako už vyťahuje dievčatko z rieky. Utopil si svoj mobil, preto som hneď volal číslo 112 a tí ma prepojili na hasičov. Dievčatko sme zobrali do auta a viezli ho smerom na Liptovský Hrádok, kde sme stretli sanitku. Medzitým druhé dievčatko niekto vytiahol z rieky pod Dovalovom. Vrátil som sa ku odbernému miestu na mojej elektrárni, kde už ležal na pravom brehu rieky otec a zohrieval na prsiach chlapčeka. Potom prišli policajti a preniesli chlapčeka do sanitky. Ich mamku sme hľadali, či nie je zachytená na vtoku do MVE. Telo tam nebolo. Keďže sa nenašla mamka od týchto troch detí, išiel môj syn prezrieť terén. Predpokladal, že ju mohla zachytiť vyvrátená borovica s koreňmi v rieke, pretože tam padajú celé stromy. Potom môj syn na toto miesto priviedol hasičov a po rozrezaní kmeňa borovice sa vyplavilo telo ženy.”

 
Obrovské nešťastie! Chceli si užiť rodinnú pohodu na vode, no osud ukázal päťčlennej rodine z Bratislavy svoju odvrátenú tvár. Divoká rieka Belá pochovala vo svojich vlnách mamičku troch malých detí († 37). Pri sobotňajšom raftovaní mal čln s mladou rodinou kolíziu a prevrátil sa. Otec rodiny a deti oblečené v záchranných vestách sa zachránili, no ich milovaná mama sa utopila.
Rodina z Bratislavy sa rozhodla splaviť rieku Belá v jej najobtiažnejšom úseku Dovalovo. Na rafte sedel dokonca len 3-ročný chlapec! „Môžeme potvrdiť, že počas raftingu na rieke Belá sa prevrátila 5-členná rodina s tromi deťmi,“ potvrdili Novému Času záchranári. V osudnú chvíľu sa otec snažil zachovať duchaprítomnosť a so synčekom sa mu podarilo doplávať k brehu. Jeho dve dcérky však silný prúd unášal ďalej. „Počul som zúfalé detské volanie pomoc,“ povedal pre Nový Čas majiteľ neďalekej vodnej elektrárne, ktorému sa jedno dieťa podarilo vytiahnuť na breh. „Okamžite sme privolali pomoc, lebo druhé dievčatko sa nám nedarilo vytiahnuť,“ opisuje hrozný zažitok. Z dravej rieky ho vytiahli takmer až v dedine záchranári. Obe dcérky mali šťastie, že mali oblečené vesty. S ľahšími poraneniami skončili v nemocnici v Martine. „Obe deti sú stabilizované, mimo ohrozenia života. Jedno je na JIS-ke a druhé na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ informovala hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. Celý článok si prečítajte na webe cas.sk

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *