Zákon o zelených energiách: Výrobcovia sa boja obmedzenia súťaže, SaS by hlasovala proti

22.5.2018 – Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že jeho návrh zákona o obnoviteľných zdrojoch reaguje na európske trendy. Podľa SAPI ide novela proti filozofii energetickej únie.

Môže byť ministerstvo hospodárstva dobrým správcom trhu s elektrinou z obnoviteľných zdrojov? Rôzni účastníci trhu odpovedajú na túto otázku inak.

Práve centralizácia pri poskytovaní podpory novým veľkým zdrojom je jedným z hlavných sporných bodov v novele zákona o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE). Ministerstvo hospodárstva ju do pripomienkového konania predložilo 14. mája, to sa skončí 1. júna.

Rezort hospodárstva obhajuje prechod od regionálneho modelu k centralizovanému. Podobne to vidí aj prevádzkovateľ východoslovenskej distribučnej siete, VSE Holding. Ako uviedla pre euractiv.sk jeho hovorkyňa Andrea Danihelová, od novely si sľubuje „vyššiu transparentnosť a efektívnosť, z čoho by mohli benefitovať všetci účastníci trhu.“

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) považuje naopak centralizovaný systém aukcií pre nové veľké zdroje v réžii ministerstva za „sporný bod“. Opozičný poslanec a tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek zašiel ešte ďalej. Centralizáciu systému označuje za „úplne zbytočný zásah štátu do trhového prostredia, vytvárajúci priestor na špekulácie.“ SAPI sa k takejto kritike pridáva v súvislosti s dopadmi na súčasných výrobcov. Obáva sa „obmedzenia hospodárskej súťaže“ a hovorí o „vážnom kroku späť“, ktorý je rozhodne proti filozofii energetickej únie. Celý článok si prečítajte na webe euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *