Získa elektráreň Nováky namiesto všeobecného hospodárskeho záujmu iný typ podpory?

30.5.2018 – Novela zákona o obnoviteľných zdrojoch môže paradoxne pomôcť nováckej uhoľnej elektrárni. Nárokovať by si mohla aj dotácie zo schémy, ktorú pripravuje ministerstvo životného prostredia, píše JURAJ MELICHÁR.

Juraj Melichár je národným koordinátorom pre verejné financie v občianskom združení Priatelia Zeme-CEPA a CEE Bankwatch Network.

Komentár Jána Klepáča o uplatnení princípu hodnota za peniaze na obnoviteľných zdrojoch stojí za pozornosť.

Náhrada veľkých uhoľných zdrojov elektriny nízkoemisnými palivami, najmä udržateľnými obnoviteľnými zdrojmi, môže po komplexnom zvýšení energetickej efektívnosti skutočne napomôcť riešeniu viacerých ekologických problémov. Môže prispieť aj k tomu, aby Slovensko pri znižovaní emisií dosiahlo ďalej ako len na tzv. nízkovisiace ovocie.  Náhrada za spaľovanie uhlia by potešila aj slovenských spotrebiteľov a spotrebiteľky, ktorí dnes túto ekologickú záťaž nesú na svojich ramenách alebo presnejšie, platia vo svojich účtoch za elektrinu.

Čaká však takáto budúcnosť aj región hornej Nitry? Povedie tlak Európskej komisie a dnes už aj verejná mienka k definitívnemu zastaveniu výroby elektriny z domáceho uhlia? Vzhľadom na podobu novely zákona o obnoviteľných zdrojoch a kombinovanej výroby, ako aj pripravovanej dotačnej schémy o ochrane životného prostredia je to neisté.

Mottom dňa je žiaľ len zlacnieť

V roku 2023 končí prvá fáza transformácie regiónu horná Nitra a mala by sa dokončiť rekonštrukcia elektrického vedenia masívne financovaná aj z Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Vládny akčný plán ako preinvestovať ďalšie verejné financie s cieľom vytvoriť lepšiu budúcnosť pre prepustených baníkov beží v tak rýchlom režime, že s ním stíhajú držať krok len najväčší hráči. Ale ministerstvo hospodárstva má možno plán B, ktorý umožní baniam  aj naďalej profitovať z dotácií na elektrinu z uhlia.

Len nedávno predložil rezort hospodárstva do legislatívneho procesu novelu zákona o podpore výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla . Ako cieľ si stanovuje ďalší rozvoj obnoviteľných zdrojov a energeticky efektívnej kombinovanej výroby, ktorá tým, že šetrí primárne palivá, prispieva len čiastočne k cieľom energetickej efektívnosti. Celý článok si prečítajte na webe euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *