Inštitúcie EÚ sa dohodli: Podiel obnoviteľných zdrojov bude 32 %

21.6.2018 – Komisia, Parlament a členské štáty včera dosiahli politickú dohodu o cieli v oblasti obnoviteľných zdrojov energie do roku 2030.

Komisia zdôraznila, že táto dohoda znamená, že dva z ôsmich legislatívnych návrhov balíka „Čistá energia pre všetkých Európanov“, prijatého v novembri 2016, už dostali súhlas europarlamentu.

Minulý mesiac (14.5.) bola v EP prijatá smernica o energetickej účinnosti budov. Podľa stanoviska eurokomisie ide o pokrok a ďalší impulz pre dobudovanie Energetickej únie.

Záväzný cieľ

Nový regulačný rámec zahŕňa záväzný cieľ zaistiť 32-percentný podiel obnoviteľnej energie v EÚ do roku 2030. Vrátane doložky, že do roku 2023 bude možné upraviť tento podiel smerom nahor. Ide o krok, ktorý prispeje k politickej priorite EK, aby sa Európska únia stala svetovým lídrom v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Dohodnuté pravidlá pre tento sektor slúžia aj na vytvorenie priaznivejšieho prostredia na urýchlenie verejných a súkromných investícií do inovácií a technologickej modernizácie v prospech rozvoja obnoviteľných zdrojov energie, čo zároveň podporí tvorbu nových pracovných miest.

Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *