Po 14 rokoch v Únii sa má Pobaltie na ňu napojiť aj v elektrine

28.6.2018 – Pobaltské krajiny sú stále synchronizované s elektrickou sieťou bývalého Sovietskeho zväzu. Lídri podpísali politický dokument, ktorý to má zmeniť.

Krátko pred otvorením dvojdňového európskeho summitu v Bruseli sa šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker dohodol s lídrami Estónska, Litvy, Lotyšska a Poľska na politickom pláne na synchronizáciu elektrickej siete troch pobaltských štátov s kontinentálnou európskou sieťou.

Na stretnutí vo štvrtok 28. júna ráno si za cieľový dátum stanovili rok 2025. Podpredseda Komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič pripomenul, že pobaltské krajiny sú stále synchronizované s elektrickou sieťou bývalého Sovietskeho zväzu.

Členmi Európskej únie sú pritom tri pobaltské štáty od roku 2004.

Od politického plánu k praktickej realizácii

Na osobitnom ceremoniáli na pôde Komisie sa zúčastnili okrem Junckera a Šefčoviča aj litovská prezidentka Dalia Grybauskaiteová, estónsky premiér Jüri Ratas, lotyšský premiér Maris Kučinskis a poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dokument, ktorý podpísali, má názov Politická cesta k synchronizácii elektrických sietí pobaltských štátov s kontinentálnou európskou sieťou.

Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *