So znižovaním emisií sa na Slovensku prechodne zvýši podiel zemného plynu

14.9.2018 – Envirorezort predstavil predbežné závery štúdie nízkouhlíkovej ekonomiky do roku 2050. Očakáva ďalšie investície do jadrovej energie a obnoviteľných zdrojov, ako aj významný podiel plynu až do roku 2030.

Štát má už jasnejšie v tom, ako sa budú znižovať slovenské emisie do roku 2050. Ministerstvo životného prostredia predstavilo so Svetovou bankou predbežné závery spoločnej štúdie nízkouhlíkovej ekonomiky. Keď bude štúdia v novembri dokončená, poslúži ako základ pre stratégiu nízkouhlíkového hospodárstva.  „Chceli sme tvoriť politiku na základe dát,“ povedal riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky Martin Haluš na podujatí, ktoré vo štvrtok 13. septembra usporiadal týždenník Trend.

Haluš predstavil referenčný scenár, ako aj štyri možné scenáre znižovania emisií do roku 2050. V referenčnom scenári zhotovenom na základe súčasných politík výrazne rastie podiel zemného plynu na výrobe elektriny, a to pred rokom 2030 aj po ňom. To platí aj pre štyri dekarbonizačné scenáre pred rokom 2030. Neskôr však plyn nahrádzajú biomasou, veternou a solárnou energiou.

Ak sa Slovensko rozhodne pre jeden z dekarbonizačných scenárov, elektroenergetike bude až do roku 2050 dominovať jadrová energia.

Celý článok si prečítajte na portáli euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *