Našli využite pre odpad z výroby kávy. Urobia z neho elektrinu.

15.10.2018- Každoročne ľudia spotrebujú takmer desať miliónov ton kávy.

No kým sa z červenej kávovej bobule stane hnedé zrnko, kávový priemysel spotrebuje tisícky litrov vody, ktorá sa ďalej nedá použiť. Britskí a kolumbijskí vedci našli spôsob, ako možno tekutý odpad, ktorý sa inak vyhadzuje, premeniť na elektrinu. Výskum by mohol pomôcť farmárom v krajinách tretieho sveta, kde by zároveň mohol znížiť aj množstvo vypustených emisií.

Mikróby namiesto chemikálií

Odpadová voda pri výrobe kávy vzniká jednak pri čistení kávových zŕn, ale aj pri výrobe instantnej kávy. Konkrétne množstvo vody závisí od spôsobu spracovania. Kým pri suchom spôsobe sa kávové bobule nechávajú sušiť a použije sa minimum vody. Pri mokrom spôsobe sa kávové bobule buď čiastočne alebo úplne omývajú vodou.

Keď voda opúšťa linky, je znečistená najmä cukrami a ďalšími látkami z kávových bobúľ.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *