Emisné povolenky majú ťahať cenu elektriny nahor aj v ďalších rokoch

19.10.2018 – Nemecká banka Berenberg zdvojnásobila prognózu ceny CO2 povoleniek pre rok 2019 na 45 eur za tonu. Cena CO2 povoleniek sa v súčasnosti pohybuje okolo 20 eur za tonu (Ice Futures), pričom pred pár týždňami dosiahla doterajšie maximum takmer 26 eur.

Oveľa väčší nárast predpokladá aj v nasledujúcom roku 2020. Oproti pôvodnému odhadu z leta banka navýšila očakávanie z 30 na 65 eur za tonu CO2. Ide pritom už o druhé zvýšenie predpokladanej ceny počas tohto roka.

Plyn rastie viac než uhlie

Banka uvádza tri hlavné dôvody pre rast ceny emisných povoleniek. Prvým je prepínanie zdrojov z uhlia na plyn a opačne. Rozdiel v cene medzi týmito fosílnymi palivami sa ešte viac zvýraznil, pretože cena plynu rástla v ostatných mesiacoch oveľa rýchlejšie. To spôsobuje, že moment, kedy sa prevádzkovateľom energetických zdrojov oplatí prejsť z uhlia na plyn je až pri cene 45 eur za tonu. Ešte počas leta to bola takmer polovica z tejto úrovne.

Trh s povolenkami bude deficitný

Druhým dôvodom má byť deficit na trhu s povolenkami. “Trh sa nachádza v deficite, a to o rok skôr  ako sme predpokladali. Aukcie v Nemecku sa zastavia 9. novembra a špekulanti už povolenky vykúpili,” tvrdí banka, pričom úroveň chýbajúcich povoleniek pre tento rok odhaduje na 217 miliónov ton emisií.

Celý článok si prečítajte na webe energie-portal.sk

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *