Nová klimatická stratégia: Radikálnu transformáciu zaplatia firmy a domácnosti

29.11.2018 – Európska komisia zverejnila plán pre bezemisnú ekonomiku do roku 2050. Pred veľkou výzvou stojí stredná Európa, kde sa kombinuje energeticky intenzívny priemysel s nízkymi príjmami.

Jej cieľom je potvrdiť ambíciu Európy zostať lídrom v klimatickej politike a predstaviť víziu celkovo bezemisnej európskej ekonomiky do roku 2050.

Európska komisia predstavila v stredu 28. novembra dlhodobú stratégiu pre znižovanie emisií do roku 2050. Nazvala ju „Čistá planéta pre všetkých“.

„Navrhovaná stratégia nemá za cieľ spustiť nové politiky, Európska komisia nechce ani revidovať ciele pre rok 2030,“ píše sa v úvode. „Jej zmyslom je určiť smer vývoja klimatickej a energetickej politiky Európskej únie a zarámcovať to, čo EÚ považuje za svoj dlhodobý príspevok k teplotným cieľom Parížskej dohody v súlade s cieľmi OSN pre udržateľný rozvoj,“ spresňuje dokument.

So stratégiou pocestujú zástupcovia Únie na klimatický summit COP24 v Katoviciach. Týmto oznámením však chce Komisia naštartovať „komplexnú diskusiu“. Do nej by sa mali zapojiť kľúčoví hráči aj široká verejnosť. Rozoberať ju budú na najbližších zasadnutiach európski ministri. Komisia dúfa, že ju hlavy štátov a vlád ju odobria na summite v rumunskom Sibiu v máji 2019.

Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *