Dekarbonizácia slovenskej ekonomiky: Kto zaplatí za zelené Slovensko?

6.12.2018 – Slovensko čaká výrazné znižovanie emisií v priemysle a vykurovaní. Pomôcť mu môžu fondy v rámci Systému EÚ pre obchodovanie s emisiami. V hre je aj uhlíková daň, súkromný sektor je skôr proti.

Slovensko je na správnej ceste k naplneniu svojich klimatických záväzkov pre roky 2020 a 2030. Uvádza to správa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) o slovenskej energetike z novembra 2018.

„Za pozitívnym výhľadom je sčasti proaktívna podpora slovenských verejných politík, ale aj pôvodne nízko nastavené emisné ciele,“ píše sa v správe IEA.

Splnenie emisných cieľov však nie je samozrejmosť – zo strednodobého ani dlhodobého hľadiska. Európska komisia v novembri 2018 navrhla, aby bola európska ekonomika do roku 2050 „klimaticky neutrálna“, teda celkovo bezemisná.

Dnešné pomalé tempo sa môže Slovensku vypomstiť po roku 2030. Slovenská elektroenergetika síce má vďaka jadrovej a vodnej energii slabú uhlíkovú stopu v európskom porovnaní. Vo vykurovaní a v priemysle sa však stále vo veľkom využívajú fosílne palivá – uhlie a zemný plyn.

Národný energetický a klimatický plán

Slovensko si bude v najbližších mesiacoch vytvárať svoju pozíciu k dlhodobej európskej klimatickej stratégii. V blízkej dobe sa musí tiež rozhodnúť, ako sa postaví k znižovaniu vlastných emisií v ďalších desaťročiach.

Svoje záväzky a cestu k nim spíše v národnom energetickom a klimatickom pláne s výhľadom do roku 2030.

Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *