Zakladatelia Google spúšťajú technologickú firmu zameranú na skladovanie elektriny

3.1.2019 – Spoločnosť Malta Inc vyvíja technológiu odlišnú od batériových zásobníkov. Medzi investormi sú aj Bill Gates a Jeff Bezos.

Pôvodne technologické oddelenie Google s názvom X, ktoré je už v súčasnosti samostatnou dcérskou spoločnosťou materskej Alphabet, oznámilo koncom minulého roka vznik spoločnosti Malta Inc. Ide o firmu vyvíjajúcu technológiu uskladňovania energie.

Technológia je založená na skladovaní energie vo forme teplotného rozdielu medzi horúcim a studeným médiom. Používa elektrickú energiu na zohrievanie soľného roztoku a ochladzovanie nemrznúcej kvapaliny. Uskladnená energia podľa potreby zohrieva vzduch okolo chladného prostredia. Takto vytvorená tepelná energia poháňa turbínu, ktorá vyrába elektrickú energiu.

Gates investuje do technológie uskladňovania energie

“Fyzika aj chémia procesu sú veľmi dobre známe, ale nie malou výzvou je spojiť ich dohromady do jedného systému pri nákladoch a účinnosti, ktoré by priniesli na trh zmenu,” vraví Ramya Swaminathanová, výkonná riaditeľka Malta Inc. Soľný roztok sa používa aj v iných energetických zariadeniach z dôvodu schopnosti udržovať teplotu okolo 500 stupňov.Túto vlastnosť využívajú napríklad niektoré solárne elektrárne, kde sa slnečné lúče koncentrujú do zásobníkov so soľou.

Celý článok nájdete na webe energie-portal.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *