Podiel obnoviteľných zdrojov na Slovensku padá, spotreba energie stúpa

13.2.2019 – Zo zelených energií pochádzalo v roku 2017 len 11,5 percenta slovenskej spotreby energie. Fotovoltický priemysel kritizuje štát, že aj napriek novému zákonu robí málo pre jeho rozvoj.

Aktualizované 14. februára o stanovisko ministerstva hospodárstva. 

Slovensko sa vzďaľuje od svojho cieľa pre podiel obnoviteľných zdrojov energie.

Ten je pre rok 2020 stanovený na 14 percent. V roku 2017 však Slovensko dosiahlo len 11,5 percenta, pričom podiel klesol už druhým rokom za sebou. Ukazujú to údaje Európskeho štatistického úradu zverejnené v utorok (12. februára).

Pokles podielu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) dáva Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) za vinu aj ministerstvu hospodárstva. „Nedá sa povedať, že by Slovenská republika nerobila nič. Jednoznačne však takmer nič nerobí, čo sa týka podpory obnoviteľných zdrojov v elektroenergetike,“ komentuje pre EURACTIV.sk člen výkonného výboru SAPI Ján Karaba.

V roku 2017 sa zároveň na Slovensku spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie najviac zvýšila končená spotreba energie, a to o 7 percent. Slovenský HDP v tomto roku medziročne vzrástolo 3,2 percenta. To znamená, že krajine sa nedarí oddeliť spotrebu energie od ekonomického rastu a posilňovať tak energetickú účinnosť.

Návrat pred rok 2014

V roku 2017 klesol podiel obnoviteľných zdrojov energie na hrubej končenej spotrebe energie Slovenska na 11,5 percenta. V roku 2016 malo 12 percent, v roku 2015 bolo na úrovni 12,9 percenta. Štatisticky sa Slovensko vrátilo pred rok 2014, kedy bol podiel 11,7 percenta.

„Pokles podielu obnoviteľných zdrojov energie bol spôsobený nižším rastom využívania obnoviteľných zdrojov energie v porovnaní s rastom konečnej energetickej spotreby. Rast spotreby elektriny a najmä značný nárast využívania motorových palív, ktoré spôsobili dynamický rast spotreby energie, sú odrazom hospodárskeho rastu Slovenska. Prioritou Slovenskej republiky z dlhodobého hľadiska je najmä energetická efektívnosť, ktorá vedie k znižovaniu spotreby energie, a teda k úspore fosílnych palív a emisií skleníkových plynov,“ reagoval na najnovšiu štatistiku pre EURACTIV.sk tlačový odbor ministerstva hospodárstva.

Celý článok si môžete prečítať na webe euractiv.sk13

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *