Niektorí vodohospodári a klimatológovia sa zastávajú plánov na stavbu vodných diel

16.6.2020 – Niektorí vodohospodári a klimatológovia sa zastávajú plánov na stavbu vodných diel, s ktorými vláda podľa programového vyhlásenia nepočíta. Vo vyhlásení sa prihovárajú za výstavbu Tichého Potoka alebo Slatinky.

Kto podpísal vyhlásenie

  • vedúci Katedry hydrotechniky na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave Andrej Šoltész,
  • klimatológ Milan Lapin,
  • bývalá pracovníčka Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave Oľga Majerčáková,
  • bývalý riaditeľ Výskumného ústavu vodného hospodárstva Vladimír Holčík.

Čo tvrdia

  • „Ak má vláda SR skutočne v programe zabezpečiť dostatok pitnej vody pre obyvateľstvo, tak podľa nášho názoru je výstavba vodárenskej nádrže Tichý Potok potrebná,“ uviedli s argumentom, že východoslovenská vodárenská sústava má zápornú bilanciu v dodávke zdravej pitnej vody pre obyvateľstvo.
  • Chcú aj vodnú nádrž na rieke Ipeľ či vodné dielo Slatinka. To by malo podľa pôvodných zámerov okrem protipovodňovej funkcie zvyšovať v suchých mesiacoch prietok v Hrone a zabezpečiť tak dostatok vody pre chladenie jadrovej elektrárne Mochovce.
  • Slovenské elektrárne, ktoré dva ďalšie bloky jadrovej elektrárne v súčasnosti dokončujú, sa k obavám vodohospodárov o dostatok chladiacej vody pre jadrovú elektráreň nevyjadrili. Ešte v roku 2009 však ich zástupkyňa počas verejného prerokovania zvažovaného vodného diela tvrdila, že pre potreby elektrárne im stačí vodná nádrž Veľké Kozmálovce. Vodohospodári tvrdia, že v čase stále častejšie sa opakujúcich období sucha bude treba dodávať vodu aj iným odberateľom, napríklad na zavlažovanie.

Ako reaguje ministerstvo životného prostredia

  • Výhrady vodohospodárov sú hypotetické. „Nerušia sa existujúce vodné diela, ale dlhoročné zámery vybudovať nové diela. Takže k zhoršeniu súčasného stavu určite nemôže prísť,“ tvrdí rezort.
  • Ministerstvo ďalej plánuje zmeniť rozhodnutie vlády z roku 1992 o vybudovaní diel, ale tiež novelizovať Vodný plán Slovenska, dokument H2odnota je voda, Akčný plán na riešenie dôsledkov sucha či Stratégiu adaptácie Slovenska na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. (tasr, n)

zdroj: dennikN

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *