Obnoviteľné zdroje v Európe predbehli fosílne palivá

28.7.2020 – Podľa novej analýzy sa za posledných šesť mesiacov v Európskej únii po prvýkrát vyrobilo viac elektriny z obnoviteľných zdrojov než z uhlia, ropy a plynu. O analýze informoval mediálny partner EURACTIV Climate Home News.

V prvej polovici roku 2020 sa v 27 štátov EÚ z obnoviteľných zdrojov vyrobilo 40 percent elektrickej energie, zatiaľ čo fosílne palivá sa na výrobe elektriny podieľali s 34 percentami. Vyplýva to z novej správy think tanku Ember, ktorý sa venuje globálnej transformácii energetiky.

Výsledkom je, že emisie oxidu uhličitého CO2 v energetickom sektore Európskej únie klesli v prvých šiestich mesiacoch tohto roku takmer o štvrtinu, uvádza sa správe londýnskeho think tanku.

Dave Jones, hlavný analytik spoločnosti Ember, to označuje za „symbolický okamih“ v transformácii európskeho energetického sektora a zdôrazňuje, že pred deviatimi rokmi fosílne palivá vyrábali dvakrát viac energie v EÚ než obnoviteľné zdroje.

Klesol dopyt po uhlí a zemnom plyne

Zatiaľ čo dopyt po elektrickej energii v EÚ v dôsledku pandémie COVID-19 klesol o sedem percent, výroba z obnoviteľných zdrojov vzrástla o 11 percent. Nárast spôsobila najmä prevádzka nových veterných a solárnych zariadení. Tie vyrobili rekordnú pätinu európskej energie.

V Dánsku bolo dokonca 64 percent elektrickej energie vyrobenej z vetra a slnečnej energie.

Medzitým sa výroba energie z fosílnych palív znížila o 18 percent. Uhlie zažilo výrazný pád, pričom jeho výroba klesla v každej krajine, v ktorej je súčasťou energetického mixu.

V Portugalsku klesla spotreba uhlia za sledované obdobie o rekordných 95 percent, čo urýchlilo plánované ukončenie spaľovania uhlia v krajine o dva roky. Portugalsko preto skončí s uhlím už v roku 2021 oproti plánovanému ukončeniu v roku 2023. V Španielsku výroba uhlia klesla o 58 percent ešte predtým, ako krajina koncom júna uzavrela polovicu svojej výroby.

Poľsko s ťažbou uhlia nekončí

Najviac klesol dopyt po uhlí v Nemecku, kde zaznamenali historicky najväčší pokles v absolútnych číslach. Poľsko po prvýkrát vyrobilo viac elektriny z uhlia ako jeho západný sused a rovnaké množstvo ako ostatných 25 členských štátov dokopy.

Minulý týždeň Poľsko oznámilo záchranný plán ťažby uhlia, ktorá trpí klesajúcim dopytom a finančnými stratami. Krajina nemá časový harmonogram na postupné vyraďovanie uhlia a stále sa nezaviazala k cieľu uhlíkovej neutrality Európskej únie do roku 2050.

Celý článok si prečítajte na euractiv.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *