Elektrina pôjde dole. Lacnejší bude aj plyn

30.9.2020 – Od Nového roka za menej. Ceny energií na burzách stlačila ešte na jar pandémia. A to o vyše desatinu pri elektrine a o vyše štvrtinu pri plyne.

A hoci do koncových faktúr vstupujú aj rôzne poplatky, je takmer isté, že k nejakému zníženiu príde. Možno o päť, možno o tri percentá. Také sú odhady novoročného poklesu cien elektriny. Tie pre plyn vyzerajú ešte optimistickejšie – ceny by mohli padnúť aj o desatinu. Energie by tak na budúci rok mohli byť o nejaké to euro – dve mesačne lacnejšie.

Vlani do vzorca na výpočet koncovej ceny elektriny vstupovala suma 51,85 eura za megawatthodinu. Elektrina na tento rok tak zdražela o vyše sedem percent. Domácnosti si podľa spotreby priplácajú od necelého eura, ak žijú v menšom byte, až po zhruba 2,60 eura mesačne.

“Teraz je východisková cena elektriny na úrovni 46,11 eura za megawatthodinu, čo predstavuje medziročný pokles o 11 percent,“ povedala hovorkyňa spoločnosti ZSE Energia Michaela Dobošová. Do úvahy sa totiž berú pohyby komodity na burze v prvom polroku tohto roka. Pokles cien na burze spoločnosť ZSE Energia zohľadní v cenovom návrhu na budúci rok, ktorý už chystá pre regulačný úrad, dodala Dobošová.

Okrem pohybov komodity však pri konečnej cene zavážia aj poplatky. “Po ich započítaní by celková cena elektriny pre domácnosti mohla zlacnieť približne o päť percent,“ odhaduje portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič.

Celý článok si môžete prečítať na webe pravda.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *