Návrh na vysporiadanie sa s historickým dlhom za zelenú elektrinu sa vracia na koaličku

18.11.2020 – Vláda zatiaľ nerozhodla, ako sa štát vysporiada s historickým zhruba 300-miliónovým dlhom voči distribučným spoločnostiam za podporu zelenej elektriny. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka, existujú v zásade iba dve možnosti. „Môžeme zdvihnúť tarifu za prevádzkovanie systému a ešte viac zaťažíme podnikateľov, alebo to zaplatíme zo štátneho rozpočtu,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík.

Koalícia chce ešte o tom rokovať

Minister chcel, aby o postupe štátu v spomínanej veci rozhodla vláda už na stredajšom rokovaní. Tá však nateraz o jeho návrhu odmietla rokovať. „Mal som snahu dnes predložiť návrh na rokovanie vlády, lebo som bol v tom, že sme to už na koaličnej rade prerokovali. Ale zdá sa, že naši koaliční partneri to tak nevnímajú. Preto tento dokument nebol zaradený na rokovaní vlády. Dohodli sme sa, že na najbližšej koaličnej rade ten dokument ešte raz prediskutujeme,“ uviedol Sulík.

Môže za to Fico a jeho podnikatelia

Za historický dlh pri podpore elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energií (OZE) či z vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) môžu podľa Sulíka bývalé vlády Roberta Fica a jemu údajne blízki podnikatelia. „V energetike tie svinstvá čo napáchal Robert Fico a Jozef Brhel a iní pobehaji, tak na tie dnes doplácame. Boli to oni, ktorí približne pred desiatimi rokmi dali šialené vysoké ceny na výkup elektriny vyrobenej v slnečných elektrárňach. Teraz tu vzniká dlh, s ktorým sa musíme popasovať,“ konštatoval Sulík.

Celý článok si prečítajte na webnoviny.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *