Regulátor zvažuje dva základné varianty repoweringu existujúcich OZE zdrojov

25.11.2020 – Podpora pre výrobcov sa už nemá vzťahovať na každú vyprodukovanú megawatthodinu zelenej elektriny. ÚRSO chce podporu naviazať na iný parameter.

Podpora obnoviteľných zdrojov energie, ktorým o pár rokov vyprší právo na garantovanú výkupnú cenu, sa predĺži. Neistotu ohľadom budúcnosti prevádzky týchto zdrojov, ktoré by bez podpory mali problém fungovať, rieši v týchto dňoch Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Väčšine podporovaným zdrojom končí garantované obdobie v rokoch 2025 – 2028. Ministerstvo hospodárstva už prijalo rozhodnutie o predĺžení podpory, ktorou by sa mali udržať a zvýšiť povinné percentá obnoviteľnej energie. Nastavenie systému tzv. repoweringu je v rukách regulátora.

Ako už Energie-portal.sk informoval, pokračujúca podpora ostane zachovaná v celkovej sume, ale natiahne sa na dlhšie obdobie, čo bude predstavovať menšiu každoročnú záťaž pre TPS-tarifu. Predseda ÚRSO Andrej Juris priblížil na konferencii portálu e-Focus “Smart metering/smart grid: Transformácia energetiky” možné varianty systému predĺženej podpory.

Celý článok si prečítajte na webe energie-portal.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *