Podpora obnoviteľných zdrojov energie sa zmení. Čo na to hovoria producenti?
14.12.2020 – Avizovanou zmenou má byť repowering, teda reštrukturalizácia systému podpory obnoviteľných zdrojov a umožnenie ich významnej obnovy.
Systém podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) funguje na Slovensku od roku 2009. Krajina si zvolila formu podpory OZE prostredníctvom výkupných cien elektriny, čo je vo svete štandardný a efektívny nástroj podpory zelených zdrojov.

Systém podpory funguje prostredníctvom garantovanej výkupnej ceny na 15 rokov, kde štát dopláca výrobcovi rozdiel medzi trhovou a garantovanou cenou energie. Tento systém podpory však – v kombinácii s politickými zásahmi do regulácie zo strany predchádzajúcich vedení ÚRSO – vygeneroval v ostatných rokoch privysoké dlhy a pre slovenskú energetiku by bola vhodná jeho reforma.

Nové zariadenia nepribúdajú

Keďže na Slovensku platí viac ako 6 rokov stop-stav, teda zákaz pripájania nových zdrojov do distribučnej sústavy, väčšina všetkých našich obnoviteľných zdrojov pochádza ešte z obdobia 2010 – 2012. V súčasnosti sú tieto zariadenia už za polovicou ich technickej a ekonomickej životnosti.

Celý článok si prečítajte na webe aktuality.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *