OZE znižujú veľkoobchodné ceny elektriny a stabilizujú siete

10.10.2018 – Podľa poradenskej spoločnosti Deloitte zvyšujú spoľahlivosť, odolnosť sietí a dokážu poskytovať základné sieťové služby. Problémy s ich občasnosťou majú byť nafukované.

Jedným z najčastejšie uvádzaných nedostatkov solárnej a veternej energie má byť ich nestabilita zabezpečovania produkcie elektrickej energie. Situácia sa však mení. Vietor a slnko prestávajú byť problémom, namiesto toho sú riešením ako vyrovnávať výkyvy v sieti. Podľa poradenskej spoločnosti Deloitte ukazujú schopnosť zvyšovať spoľahlivosť a odolnosť siete a tiež poskytovať základné sieťové služby.

“Problémy s občasnosťou môžu byť nafukované. Úroveň penetrácie obnoviteľných zdrojov vo väčšine krajín a regiónov si vyžaduje minimálne úpravy siete. Napríklad v EÚ, Číne a Indii prevádzkovatelia upravili konvenčné zariadenia kombinovanej výroby elektriny a tepla tak, aby vyrábali iba teplo bez elektriny. Uhoľné a plynové elektrárne poskytujú dodatočnú flexibilitu a stabilitu,” tvrdí štúdia Deloitte.

Vietor a slnko znižujú náklady výroby elektriny

Veterná a slnečná energia tlačí ceny elektriny nadole. Z dôvodu nulových marginálnych nákladov pri výrobe by, teoreticky, mali tieto zdroje nahradzovať drahšie spôsoby výroby a znižovať ceny elektriny. Zavádzanie soláru v praxi vyrovnalo nárasty ceny uprostred dňa, vďaka vetru klesli nočné sadzby elektriny.

Ako príklady poklesu cien uvádzajú autori štúdie niektoré štáty USA, Nemecko a Dánsko. “Veľkoobchodné ceny v Nemecku  sa znížili o viac ako polovicu za posledných desať rokov. Ceny elektriny v Dánsku, ktoré sa vyznačuje najvyšším podielom OZE (53 %), patria medzi najnižšie v Európe po odpočítaní daní a poplatkov.”

Cenu elektriny predražujú dane a poplatky

Pozoruhodné pritom je, že práve v týchto dvoch krajinách je konečná cena elektriny najvyššia už niekoľko rokov. Už pred dvomi rokmi Energie-portal.sk informoval, že priemerná cena elektrickej energie v EÚ bola niečo vyše 200 eur/MWh. Najvyššia bola v Dánsku (vyše 300 eur) a Nemecku (takmer 300 eur).

Cena samotnej komodity však predstavovala z celkovej ceny ani nie 50 eur v Dánsku (patrí k najnižším v EÚ) a 75 eur v Nemecku. Konečnú cenu elektriny najmä v týchto krajinách (ale aj inde v Európe, vrátane Slovenska) predražujú rôzne dane a poplatky, ktoré sú najvyššie v Európe.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné položky sú označené *